Uncategorized @sr

Zašto i kako vežbati tokom pandemije

Održavanje kondicije može vas održati fizički zdravim, ali vežbanje takođe poboljšava vaše mentalno i duhovno zdravlje. Tokom pandemije poput koronavirusa, važno je ne odustati od fitnes rutine samo zato što ne možete da dođete u teretanu, pohađate čas vežbanja ili se bavite organizovanim sportom.

Postoji mnogo načina na koje možete dobro da se vežbate kod kuće, a takođe ima i mnogo razloga zbog kojih biste trebali.

front view pretty female in black mask on yellow background pandemic virus covid

Radite na sebi svaki dan

Vežbanje vam takođe pomaže u izgradnji snažnih kostiju. Takođe može poboljšati vaš san, vaše mentalno zdravlje i vašu kognitivnu funkciju. I na vrh svega, dobar trening može jednostavno ulepšati vaše izglede tokom globalne pandemije poput koronavirusa.

young-man-wearing-face-mask-looks-his-smartphone-gym_244940-108

Prednosti vežbanja kod kuće tokom pandemije

Srećom, vežbanje tokom pandemije jednostavno je poput postavljanja u dnevnu sobu, u bilo koje doba dana. Vežbanje kod kuće nije samo jednako efikasno kao vežbanje napolju ili u teretani, već ima i jedinstvene prednosti. Nekoliko o kojima treba razmisliti su:

Trening kod kuće ukupno uzima manje vremena jer ne treba da ugrađujete vreme putovanja do teretane, studija ili terena
Kada vas deca vide kako vežbate, dajete dobar primer aktivnog načina života
Vežbanje kod kuće može vam pomoći da se pridržavate vežbanja, jer je lako održavati rutinu
Omiljene televizijske emisije možete gledati dok se oznojite

Vežbanje tokom pandemije: ideje za pokušati kod kuće

Mnoge vežbe kod kuće ne zahtevaju nikakvu posebnu opremu, što ih čini savršenim tokom COVID-19 karantina. Možda ćete želeti da investirate u set laganih bučica, ali u redu je ako ih nemate. Da biste se pokrenuli, započnite sa ovim savetima.

Neka muzika svira
Dobar zvučni zapis je ključ za ispunjenje vežbanja, a sjajna pesma može vam pomoći da nastavite dalje.

Odradite nekoliko jednostavnih treninga snage
Isprobajte nekoliko jednostavnih vežbi snage za koje je potrebna samo telesna težina. Verovatno znate kako da uradite više nego što mislite; sklekovi, trbušnjaci i ispadi su sve dobre opcije. Takođe možete pokušati da koristite traku otpora.

Pronađite video za vežbanje na mreži
Kakvu god vežbu volite, na popularnim veb lokacijama za strimovanje video zapisa možete pronaći mnoštvo video snimaka sa vežbama. Raznolikost je beskrajna, a mnogi su usmereni na određene starosne grupe, vremenska ograničenja i interese.

Poslovi oko kuće sagorevaju i kalorije
Fizički zahtevni poslovi takođe se mogu računati kao vežbanje. Da biste iskoristili blagodati vežbanja, obavljajte kućne poslove najmanje 10 minuta odjednom i radite dovoljno naporno da vam puls raste. Neki aktivni poslovi uključuju:

Baštovanstvo
Košenje pomoću potisne kosilice
Grabljanje lišća
Pranje prozora

Covid 19

Zašto trenirati tokom pandemije poput koronavirusa?
Naravno, vežbanje pomaže u sprečavanju debljanja. Ali redovna fizička aktivnost nudi i mnoštvo drugih važnih prednosti. Vežbanje može smanjiti rizik od razvoja zdravstvenih stanja poput:

Nekoliko vrsta karcinoma, poput dojke, debelog creva i pluća

Depresija
Dijabetes
Bolest srca
Visok krvni pritisak
Udar

protective-masks-against-virus-infection-training-during-quarantine-gym-coronavirus-covid-19-protection-concept_98890-748

Koliko vežbati…

Američko Ministarstvo zdravlja i socijalne službe nudi sledeće smernice za fizičku aktivnost:

Mlada deca
Deca predškolskog uzrasta od 3 do 5 godina treba da budu fizički aktivna tokom celog dana kako bi pospešila rast i razvoj.

Deca i tinejdžeri
Deca i tinejdžeri uzrasta od 6 do 17 godina trebalo bi da imaju 60 minuta ili više umerene do snažne fizičke aktivnosti svakodnevno.

Odrasli treba da imaju najmanje 2 sata i 30 minuta umerene aktivnosti – mislite na brzo hodanje – nedeljno. Druga opcija je najmanje jedan sat i 15 minuta energičnih aktivnosti, poput trčanja. Pored toga, dva puta nedeljno radite vežbe za jačanje, poput dizanja tegova.

Starije osobe
Smernice za odrasle odnose se i na starije odrasle osobe. Ova grupa takođe ima koristi od aktivnosti na poboljšanju ravnoteže i sprečavanju padova, poput stajanja na jednoj nozi.

Ako ne možete da ispunite ove smernice, počnite sa onim što možete. Vremenom nadograđujte tako što ćete svake nedelje raditi malo više.

Ne zaboravite da prvo proverite kod svog lekara ako imate zdravstveno stanje poput dijabetesa ili bolesti srca. Vaš lekar takođe može da odgovori na vaša pitanja o tome koliko vežbate i koje vrste aktivnosti su najbolje za vas.

Nastavite tako, budite zanimljivi
Dok nastavljate da vežbate od kuće tokom pandemije poput koronavirusa, birajte aktivnosti koje vam se sviđaju i biće verovatnije da ćete ih i dalje raditi. Vežbu možete učiniti zabavnijom vežbanjem ispred omiljene televizijske emisije ili puštanjem omiljene muzike ili podcasta.

Pokušajte da vežbanje postane deo vaše redovne rutine svakodnevnim vežbanjem u isto vreme. Zapamtite, potrebno je nekoliko nedelja da se stvori nova navika, pa se nemojte obeshrabriti ako propustite jedan trening. Samo se pobrinite da se vratite u njega sledećeg dana.

 

man-doing-fitness-home-using-elastic-band_23-2148700581

Najbolji asortiman Fitness sprava u Srbiji.

OBAVEZNO VREDNUJTE SEBE SAMO NA OSNOVU FIZIČKOG IZGLEDA

Ako ne znate odakle da počnete, isprobajte ovaj jednostavan kružni trening. Vežbe možete odabrati prema nivou svojih sposobnosti:

Izaberite vrstu aerobne vežbe, poput trčanja ili marširanja u mestu
Pored toga, odaberite do pet vežbi snage, poput dizanja bučica (ili limenki za supu) ili izvođenja sklekova i iskoraka.
Bavite se aerobnim vežbama jedan do dva minuta, a zatim radite vežbe snage
Ponovite oko tri puta za jedan kompletan trening
Ovde ćemo vam pomoći da ostanete zdravi
AdventHealth je tu da vam pomogne da se osećate zdravo telom, duhom i duhom. Za više informacija o koronavirusu i o tome kako održavati porodicu zdravom kod kuće stojimo Vam na raspolaganju.

Kompletan tekst je autorsko pravo preuzeto od httpss://www.adventhealth.com/blog/why-and-how-exercise-during-a-pandemic

Zapamtite da je fitnes zdravlje tela, a ne samo fizički izgled 🙂

Back to list